Questions: Witte Sneeuw

Winter happiness in Bavaria

Sneeuw is wit. Of niet? Maar waarom eigenlijk?

Dit weekend moest ik verbaasd herkennen dat ik het juiste antwoord niet wist. Immers een enkele sneeuwkristal van dichtbij is doorzichtig. Een hele groep sneeuwkristallen daarentegen duidelijk wit. Waarom?

Kenneth G. Libbrecht is een natuurkundige en sneeuwvlokken-expert aan de Caltech in Californië. Ja echt, sneeuwvlokken-expert in Californië! Of.all.places. Op zijn  website kun je alles over sneeuwvlokken leren, welke type sneeuwvlokken gevonden kunnen en willen worden (Misschien dat ik nu ook kan gaan begrijpen waarom de Hopi Indianen zoveel meer woorden hadden om verschillende soorten sneeuw te onderscheiden), hoe ze ontstaan, hoe je zelf thuis sneeuwvlokken kunt kweken (Dat is een project wat ik deze week ook nog wil gaan ondernemen) en heel veel meer.

Op Libbrecht’s website heb ik rondgekeken en vond de antwoord op mijn vraag. Het antwoord heeft met licht te maken. Lichtreflecties. En eigenlijk had ik dat misschien ook wel kunnen weten. Immers incidenteel licht dat op een glasscherf of een sneeuwkristal schijnt wordt teruggekaatst. Maar dat betekent, dat wanneer je heel veel kristallen hebt, het licht van de ene naar de volgende kristal gekaatst wordt, in een willekeurige volgorde, willekeurig vaak. De  ene kristal absorbeert wat meer rood, de ander meer blauw en weer een ander vooral geel licht. Dus de eerste weerkaatst een kleur naar de volgende kristal, die een nieuwe kleur absorbeert en deze naar de volgende weerkaatst, dan bij de volgende absorbeert weer een bepaalde kleur,…en dat blijft zo doorgaan tot het licht op een bepaald moment uit die oneindige cirkel van herhalingen weet te komen en naar buiten kaatst. Echter op dat moment heeft het al x veel verschillende kleuren geabsorbeerd. En wat we al wisten, als je verschillende kleuren met elkaar mengt dan convergeren ze uiteindelijk samen weer naar wit! En daarom lijkt een sneeuwvlok, door onze ogen bekeken, wit. Dat kleuren niet voor door alle organismen op de zelfde manier worden waargenomen laat dit bericht mooi zien.

Maar nu rest de vraag: vanaf hoeveel kristallen nemen wij een sneeuwvlok als wit waar?

Advertisements
This entry was posted in Questions, Science and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s